Een toilet op een werkplek wordt vaak door veel mensen gebruikt. Hoe zorg je ervoor dat het toch schoon en fris blijft? Waar ligt de verantwoordelijkheid van de werkgever, en in hoeverre zijn medewerkers ook verantwoordelijk voor het schoonhouden van de sanitaire voorzieningen?
Schoon, fris en aanwezig: dit regelt de werkgever
De regels op het gebied van sanitaire voorzieningen zijn niet zo heel erg duidelijk. De formele afspraak is dat een werkgever moet zorgen voor ‘voldoende toiletten’. Hoeveel dit er dan precies zijn, dat is onduidelijk. Is één toilet op tien medewerkers voldoende? Geldt dat ook als je twintig medewerkers in dienst hebt? En in een groter kantoor, moet je dan de toiletruimtes op een bepaalde manier over je pand verdelen?
Doordat de regels zo vaag zijn, komt het aan op het gezond verstand van de werkgever. MKB Nederland raadt aan om als stelregel één toilet per vijftien medewerkers van hetzelfde geslacht te reserveren, maar een echte regel is het niet. Want bij een klein bedrijf, met minder dan vijf werknemers, is het dan nodig om twee toiletten te maken, eentje voor mannen en eentje voor vrouwen? Of kun je in dat geval ook voor een gemengde gelegenheid kiezen?
Van de werkgever wordt verwacht dat deze aanbiedt wat door het merendeel van de mensen als voldoende en prettig wordt ervaren. Dat betekent dus dat er in ieder geval voor iedereen op nabije afstand een toilet moet zijn, ervoor naar een andere verdieping moeten is over het algemeen niet gewenst.
En schoonmaken, wie doet dat?
De regels omtrent het aantal toiletten dat een werkgever aan moet bieden, zijn net zo vaag als de manier waarop deze schoongehouden moeten worden. Ook hier zijn geen duidelijke afspraken over, al mag je natuurlijk van een werkgever verwachten dat deze zorgt dat de sanitaire voorzieningen regelmatig schoon worden gemaakt. Hoe vaak dat is? Twee keer per week, iedere dag, meerdere keren per dag? Dat is volledig aan de werkgever.
Deze mag overigens, al is ook dit weer een ongeschreven regel, ook van werknemers verwachten dat deze het toilet na gebruik netjes achterlaten. Er moeten voldoende toiletborstels aanwezig zijn om dit te kunnen doen. Ook dient een werkgever voor voldoende toiletpapier te zorgen, uiteraard, en is het in het kader van de hygiëne wel zo prettig als er ook voldoende gelegenheid is om de handen goed te wassen.
Omdat er op het gebied van sanitaire voorzieningen zo weinig voorschriften zijn, is het binnen bedrijven belangrijk om hier afspraken over te maken. Dat voorkomt ergernis en vieze toiletten, iets wat makkelijk voorkomen kan worden als alle werknemers het toilet simpelweg netjes achterlaten. Een schoonmaker kan vervolgens zo vaak als wenselijk of nodig is de grote schoonmaak verzorgen.