Wil je als ondernemer fiscaal voordelig uit zijn én ook nog eens duurzaam rijden? Dan is zakelijk elektrisch leasen een interessante optie. Voor een vast bedrag per maand en lage maandelijkse kosten rijd je al een elektrische auto. Dit biedt kansen voor iedereen. Je ervaart niet alleen de voordelen op het gebied van duurzaamheid en CO₂ uitstoot, maar je bespaart ook op de kosten voor brandstof, wegenbelasting en BPM. Kies je voor een occasion dan kan deze ook nog eens een gunstige bijtelling als voordeel hebben.
Wat is het bijtellingspercentage?
Het bijtellingspercentage is afhankelijk van het jaar waarin de auto op kenteken is gezet. Verder hangt het ook nog af van jouw inkomen en de fiscale waarde van de betreffende elektrische auto.
Wat zijn de leasetarieven?
Men berekent de leasetarieven van een elektrische auto op dezelfde manier als bij een gewone diesel of benzine auto. Omdat er verschillende leasevormen zijn en hier ook voor- en nadelen aan hangen voor jouw bedrijf, biedt men vaak een leaseprijsberekening op maat aan. Laat jezelf goed informeren voordat je ergens voor tekent.
Hoe milieuvriendelijk is een elektrische auto?
Een elektrische auto stoot geen CO₂ uit en dat zorgt ervoor dat de luchtkwaliteit zal verbeteren ten opzichte van het gebruik van een ‘normale’ benzine of diesel auto. Onderzoek wijst uit dat de CO₂ uitstoot bij opladen van een elektrische auto via ‘gemiddelde stroom’ lager is dan bij gewone auto’s . Als je kiest voor een laadpakket van bijvoorbeeld Eneco, dan wordt bij het laden de benodigde stroom afgenomen van 100% groene windstroom, wat ervoor zorgt dat de CO₂ nog lager is.
Wat is de afstand die je kunt rijden?
Een elektrische auto is voor de actieradius afhankelijk van de capaciteit van het accupakket en de gekozen route. Als je in de stad rijdt dan moet de auto meer optrekken en hierdoor zal de batterij sneller leegraken en de actieradius dus korter worden.
Hoe laad je de batterij op en hoe lang duurt dat?
De laadtijd is afhankelijk van hoe leeg de accu is, hoe snel de auto kan laden en van het oplaadpunt waarvan je gebruik maakt. De batterij kan thuis, op het werk of in de publieke ruimte (er zijn speciale laadpalen op bijvoorbeeld parkeerplaatsen) worden opgeladen. Door gebruik te maken van een laadpas kun je bij iedere paal laden, ongeacht de leverancier. Bekende leveranciers zijn Eneco, Vattenfall, The New Motion en Servicehouse.
Wat zijn de kosten voor het laden?
Het laden van een elektrische auto is niet gratis, of je dit nou thuis doet of bij een publieke laadpaal. De kosten van de afgenomen stroom zijn afhankelijk van het gehanteerde tarief van de laadpaalleverancier en de hoeveelheid stroom die je nodig hebt. Afhankelijk van de plaats waar je de auto laadt komen hier ook nog kosten voor de laadpas bovenop. Je bent het goedkoopste uit als je de auto laadt met een laadpas van dezelfde leverancier als de laadpaal. Openbaar laden kent hogere tarieven en voor snelladen zijn deze kosten nog een stuk hoger.