Vroeg of laat, maar hopelijk niet, overkomt het je… je wordt betrapt op een verkeersovertreding en ontvangt een boete in je brievenbus of e-box. Wanneer dit om een eenmalig gebeuren gaat en om een kleine overtreding, is het natuurlijk niet erg. Maar wanneer je wel vaker boetes binnenrijft of wanneer het om zwaardere verkeersovertredingen gaat, informeer je je best over wat je nu moet doen.
Overtreding begaan? Laat je adviseren!
Wanneer je een boete ontvangt, kan je gebruik maken van de boetecalculator. Via deze weg kom je terecht op een gratis chatsysteem. Je kan dan chatten met juridische medewerkers die je juridisch advies kunnen geven. Je kan via de website ook opzoeken hoe hoog je boete kan zijn en of je je eventueel aan bijkomende straffen kan verwachten. Wanneer je bestraft wordt voor een verkeersinbreuk, laat je dit best niet te lang aanslepen. De straffen voor mensen die een overtreding begaan, worden steeds strenger. Je kan veel sneller dan vroeger gedagvaard worden wanneer je enkele verkeersovertredingen (zoals te snel rijden) begaan hebt. Ook hierover kan je via de boetecalculator alle nodig info terugvinden.
Wat moet je doen wanneer je een Pro Justitia ontvangen hebt?
Wanneer je voor de eerste keer een Pro Justitia tegenkomt in je brievenbus, kan dat wel eens schrikken zijn. Wat is dat document eigenlijk? Een Pro Justitia kondigt de opening van een gerechtelijke procedure aan. Wanneer je deze brief ontvangt, wil dit zeggen dat je op het matje moet komen bij de verkeersrechter op de politierechtbank. Een Pro Justitia bevat dan ook best wel wat belangrijke info: je persoonlijke gegevens, de datum en het uur waarop je in de politierechtbank verwacht wordt, het adres van de politierechtbank en de tenlastelegging. Dit laatste zijn de feiten die je gepleegd hebt en die je bij de rechter moet komen uitleggen. Wanneer je voor een rechter moet verschijnen, voor welke feiten dan ook, laat je je best bijstaan door een advocaat.
Waarom heb ik een advocaat nodig?
Een advocaat nemen is niet verplicht, maar wel erg nuttig. Je raadsman of raadsvrouw kan je dossier inkijken op de rechtbank en je adviseren over de stappen die je moet nemen. Hij of zij verdedigt je ook wanneer je moet voorkomen en probeert je straf zo laag mogelijk te houden. Wanneer je over een rechtsbijstandsverzekering beschikt (die kans is groot), betaalt je verzekering al de kosten van je advocaat en de gerechtskosten en moet je dit dus niet zelf doen.