Dat we hier bij Mannenblog.com van goede series houden, moge duidelijk zijn. Zelf verslijt ik serie na serie, maar om mij echt omver te blazen met een nieuwe release, is voor mij toch wel wat nodig. Blij verrast was ik dan ook toen mijn vriendin onlangs de trailer liet zien van ‘The Handmaid’s Tale’, een serie met een titel die mij niet direct aansprak, maar waar ik na het kijken van de trailer en het lezen van wat previews meteen van overtuigd was. Extreem duister, rauw en met subliem acteerwerk: precies de ingrediënten van mijn favoriete serie-cocktail! De serie is vanaf vandaag te zien via online streamingdienst Videoland.
“Het gaat over een vrouw uit een samenleving in de nabije toekomst, waar ze geen rechten heeft en gedwongen is om in slavernij te leven als een surrogaat voor de heersende klasse van christelijke fanatici. En de visuals zien er écht goed uit!”, klonk het vanuit de woonkamer. Eh… what?! En ja, zo duister als het klinkt, zo duister is het ook. Het verhaal van The Handmaid’s Tale is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood uit 1985, dat miljoenen keren over de toonbank ging.
“That was one of the things they do. They force you to kill, within yourself. Freedom, like everything else, is relative”
In The Handmaid’s Tale belanden we in de nabije toekomst van ‘Gilead’, een regime dat de overheid van de Verenigde Staten omver heeft geworpen. De geboortecijfers en de vruchtbaarheid van vrouwen in de republiek zijn tot ongekende dieptes gezonken als gevolg van seksueel overdraagbare ziekten en milieuvervuiling. De vrouwen die nog wél vruchtbaar zijn, worden gebruikt als zogenaamde ‘handmaids’: ze worden gedwongen te leven als slaven en moeten kinderen baren voor commandanten en hun vrouwen. De vrouwen worden ontdaan van al hun rechten en krijgen zelfs een nieuwe naam. Zo ook hoofdrolspeelster June, die na haar gevangenschap de naam ‘Offred’ toegewezen krijgt, letterlijk vertaald naar ‘Van Fred’, de naam van haar commandant.
De tekst gaat door onder de afbeelding
Een prachtige, duistere serie die ten tijde van schrijven compleet fictioneel was, maar vandaag de dag misschien wel steeds dichterbij de realiteit komt, merkt auteur Atwood zelf op. “Toen ik het boek schreef in 1984 was het verhaal te bizar en schandelijk om waar te zijn. ‘Zou ik de lezers ervan kunnen overtuigen dat de Verenigde Staten een staatsgreep heeft geleden, waarbij de liberale democratie plaats heeft gemaakt voor een theocratische dictatuur?’, vroeg ik mezelf af”. Dat lijkt nu geen vraag meer te zijn”, vervolgt ze. “Onze rechten liggen onder vuur, meer dan ooit in de laatste generaties”, zegt ook hoofdrolspeelster Elisabeth Moss. En dat is ook meteen wat The Handmaid’s Tale zo goed maakt: het enge realisme ervan en de realisatie dat een 30 jaar oud verhaal nog steeds zó relevant kan zijn.
Net als het boek, wordt ook de tv-serie extreem goed ontvangen. The Handmaid’s Tale won namelijk tijdens de laatste Emmy’s een award voor ‘Best Drama Series’ en bleef series als ‘House of Cards’ en ‘Westworld’ voor. Nog niet overtuigd? Probeer één aflevering uit en durf ons te vertellen dat je er niets aan vindt. Ik beloof het je: je bent meteen hooked! Check de serie snel op Videoland.