Met temperaturen die de 40 graden overstijgen is de kans groot dat je de komende paar dagen lekker buiten in de tuin zit. Toch is het verstandig in deze bizarre hitte en met deze ongekende zonnesterkte niet volop in de zon te blijven zitten. Een goed idee is dan ook om je tuin of terras te voorzien van een mooie terrasoverkapping.
Eén van de grootste voordelen van een terrasoverkapping is dat het je beschermt tegen de felle zon. Het houdt je terras lekker koel (in hoeverre dat vandaag nog mogelijk is) en daarbij behoud je een vrij zicht op je tuin, iets wat met een zonnescherm niet altijd het geval is. Nu kun je het plaatsen van een terrasoverkapping natuurlijk aan een vakman over laten, maar we weten dat er genoeg klusjesmannen onder onze lezers zitten die graag zelf met hun handen aan de slag gaan. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips voor het plaatsen van je terrasoverkapping, onder andere over de fundering, de materialen én het formaat.
Wil je ook het hele jaar door van je tuin genieten – zelfs als het regent? Volg dan deze tips bij het plaatsen van je terrasoverkapping!
1. Zorg ervoor dat je een terrasoverkapping mág aanleggen
Het klinkt misschien een beetje stom, maar deze eerste tip heeft nog niets te maken met de overkapping zelf of met het plaatsen ervan. Omdat iedere gemeente in Nederland andere regels heeft met betrekking tot aanbouwen van woningen, is het verstandig de regels van jouw lokale gemeente eens na te gaan – bijvoorbeeld om te kijken welk formaat de terrasoverkapping mag hebben. Zo weet je dat je in ieder geval niet voor verrassingen komt te staan!
2. Kies voor een goede fundering
Voordat je begint met het plaatsen van je terrasoverkapping is het verstandig goed te bepalen op welke manier je hem gaat plaatsen. Wordt het een losstaande overkapping, of bouw je hem tegen je huis aan? Sta in ieder geval even stil bij de vraag of je woning het gewicht van de constructie kan dragen, en zorg voor een goede fundering met betonpoeren van hoge kwaliteit, bijvoorbeeld de betonpoeren van Betondingen. Zorg er tevens voor dat ze loodrecht worden aangelegd!
3. Zorg dat de ondergrond in goede staat is
Hierboven hadden we het al even over een goede fundering van de terrasoverkapping, maar de basis daarvan is natuurlijk de ondergrond van je tuin of terras. Het is verstandig de grond goed te inspecteren. Wanneer de constructie namelijk te zwaar is, dan kan het zijn dat de steunpilaren uiteindelijk gaan verzakken.
4. Kies het juiste materiaal
Een volgende grote overweging bij het plaatsen van een terrasoverkapping is welk materiaal je gaat gebruiken. Tegenwoordig zijn veel overkappingen gemaakt van aluminium, dat lekker licht van gewicht is. Toch worden ook houten overkappingen nog steeds veel gebruikt. Heb je een zwakkere ondergrond of een zwakkere woning waar tegenaan gebouwd wordt, dan is het aan te raden voor aluminium te kiezen.
5. Zorg voor een goede afvoer
Ga je zelf je terrasoverkapping bouwen en plaatsen, zorg er dan voor dat de overkapping is voorzien van een goede afvoer van regenwater. Het liefst voert de overkapping alle regen af zonder veel geluid te maken. Je kunt er ook voor kiezen je overkapping iets te laten hellen, zodat het water er niet op kan blijven staan.