Wil je graag overstappen op een elektrische auto? Een goede keuze. We gaan steeds meer letten op de hoeveelheid fossiele brandstoffen die we gebruiken, omdat hiervoor simpelweg geldt dat op ook echt op is. Bovendien weten we allemaal dat het verbranden van diesel of benzine zeker geen frissere lucht oplevert, en zowel op de korte als de lange termijn voor heel wat problemen kan zorgen. Zeker in grote steden zijn de hoeveelheden roet en fijnstof vele malen hoger dan goed is, en door elektrisch te gaan rijden kun je eraan bijdragen dat dit omlaag gaat. Er zijn echter wel wat dingen waar je op moet letten als je over wilt stappen op een elektrische auto. Zo voorkom je dat je voor hogere kosten komt te staan dan je eigenlijk op kunt brengen.
Leasen kan verstandig zijn
Elektrische auto’s zijn vaak duur in de aanschaf. Zo duur dat veel mensen toch maar een andere keuze maken. Geldt dit voor jou ook? Kijk dan eerst eens of leasen misschien een optie is. Dit kun je zakelijk doen, maar ook privé. De voordelen van een elektrische auto leasen kunnen namelijk behoorlijk groot zijn. Je hoeft geen rekening te houden met hoge aanschafkosten die je in één keer moet betalen. Daarnaast is de bijtelling die de Belastingdienst over leaseauto’s rekent in het geval van zuinige auto’s, zoals elektrische, een stuk lager dan over auto’s die juist erg vervuilend zijn. En ook de brandstofkosten zijn bij elektrisch rijden lager dan bij benzineauto’s. Alhoewel de maandelijkse kosten gebaseerd op de aankoopprijs dus aan de hoge kant kunnen zijn, vallen de overige maandelijkse kosten zodanig mee dat je deze vaak direct gecompenseerd hebt, en zelfs goedkoper uit kunt zijn dan bij een benzineauto. Verstandig om je hier even in te verdiepen, dus!
Waar ga je hem opladen?
Kun je een elektrische lease auto zakelijk aanschaffen, dan kan je dat heel wat kosten schelen. Maar toch kan er nog een hindernis zijn waar je tegen aan kan lopen: waar ga je hem opladen? Nu het aantal elektrische auto’s toeneemt, is het in veel wijken dringen bij de laadpaal. Zie je dit in jouw buurt ook gebeuren, dan is het verstandig om vooraf eens bij de gemeente te informeren of er meer laadpalen kunnen worden gerealiseerd. Kun je je auto parkeren op eigen terrein? Dan kan daarop een laadpunt plaatsen een prettigere optie zijn. Opladen via de normale stopcontacten in je huis kan ook, maar wordt niet altijd aangeraden. Verdiep je hier dus goed in voor je de stekker via de brievenbus naar binnen haalt en in een stopcontact steekt, zoals je wel eens ziet gebeuren.