Je merkt het aan alles: winter is coming. Maar hoe doorgewinterd is jouw autokennis eigenlijk? Weet jij bijvoorbeeld wat je autoverzekering vergoedt als jouw auto deze winter een flinke uitglijder maakt? Of als je een ijs geworden sneeuwbal op je dak krijgt? En draai je eigenlijk zelf voor de kosten op als je geen winterbanden hebt? Independer zocht het voor je uit.
Schade door storm of hagel
Heb je autoschade door een flinke storm- of hagelbui? Als je een beperkt casco of allrisk autoverzekering hebt, wordt dit vergoed door je verzekeraar. Deze hagel- of stormschade heeft geen gevolgen voor je schadevrije jaren of de premie van je autoverzekering. Het kan wel zo zijn dat je een eigen risico betaalt voor het herstel van de schade. Check op je polisblad of je een deel van de schade zelf moet betalen en hoe hoog dit eigen risico is.
Heb je alleen een WA-verzekering? Dan draai je zelf op voor schade aan je auto. Alleen de schade die je met je auto aan een ander veroorzaakt wordt vergoed, zoals na een uitglijder op een gladde weg.
Ruitschade of andere schade
Een bestaand sterretje dat doorscheurt door het winterse weer? Ruitschade is gedekt op een beperkt casco of allrisk autoverzekering en wordt vergoedt door je verzekeraar. Is het sterretje te groot om te repareren? Dan moet de ruit vervangen worden en betaal je hiervoor vaak een eigen risico. Wij adviseren daarom een sterretje te laten repareren voordat de winter aanbreekt.
Andere schade aan je auto door het winterse weer is alleen gedekt met een allrisk autoverzekering. Denk aan botsen en slippen of als je na een glijpartij in de sloot terecht komt. Door het claimen van zo’n schade val je wel terug in schadevrije jaren. Daarom is het in zo’n situatie soms voordeliger om de schade zelf te betalen als je dat kunt.
Gooit er iemand expres een sneeuwbal tegen je auto aan en heb je schade? Als je een beperkt casco of allrisk autoverzekering hebt en je claimt de schade, zal je verzekeraar proberen de schade bij de veroorzaker te verhalen. Je kunt ook gebruikmaken van je rechtsbijstandverzekering.
Ben ik verzekerd bij code rood?
Bij heel slecht weer geeft het KNMI een waarschuwingscode af: code geel, oranje of rood. Wordt code rood afgegeven in jouw provincie? Wordt er afgeraden om de weg op te gaan en hoef je niet direct met de auto op pad? Dan raden wij aan om dit advies op te volgen.
Als je bij een waarschuwingscode wel de weg op gaat, moet je natuurlijk goede voorzorgmaatregelen nemen. Zoals het krabben van je ruit zodat je zicht niet belemmerd wordt. Ook is het slim om extra alert te zijn en je rijstijl te aanpassen, zoals het voeren van je lichten bij mist met minder dan 50 meter zicht.
Heb je er alles aan gedaan om het te voorkomen maar rijdt je in zo’n situatie toch schade? En is er volgens je verzekeraar geen sprake van roekeloos gedrag (zoals met 120 km/u over een spiegelgladde snelweg rijden)? Dan ben je gewoon verzekerd. Bij een beperkt of allrisk verzekering vergoedt je verzekeraar de schade aan jouw auto en andermans auto. Als je een WA-verzekering hebt, vergoed je verzekeraar alleen de schade die je met je auto aan een ander veroorzaakt.
Zijn winterbanden verplicht?
In Nederland zijn winterbanden niet verplicht, dat betekent dat je autoverzekering ook geldig is als je bij winters weer zonder winterbanden rijdt. De Rijksoverheid stimuleert het gebruik van winterbanden wel, omdat het een stuk veiliger is in winterse omstandigheden. Ga je op wintersport naar bijvoorbeeld Duitsland, Italië of Oostenrijk? Dan is het slim om de regels rondom winterbanden en sneeuwkettingen per land te checken. Rijd je schade in een land waar winterbanden verplicht zijn? Dan kan het zijn dat je (deels) aansprakelijk wordt gesteld, en je schade niet (compleet) vergoed krijgt.
Advertorial