Nieuwe docu: Motorbendes onder Vuur!

Corruptieschandalen, mishandelingen, drugshandel en liquidatiepogingen. Stuk voor stuk zaken die je het liefst ver van huis houdt, maar voor de vrienden en vijanden van No Surrender lijkt het eerder regel dan uitzondering. Misdaadverslaggever John van den Heuvel volgt in de nieuwe RTL-documentaire ‘Motorbendes Onder Vuur’, de opkomst en ondergang van de beruchte en tevens grootste motorclub van Nederland: No Surrender. Onthullend, rauw en zonder roze bril. De documentaire is te zien via online streamingdienst Videoland.

“Aan dat systeem lijkt een soort verdienmodel te zijn gekoppeld om oud-leden nog een poot te kunnen uitdraaien. Soms letterlijk”

De motorclub werd in 2013 door Klaas Otto’s onvrede over het beleid van Motorclub Satudarah opgericht. Hier was Otto ooit zelf bestuurder van. Het duurde echter niet lang voor schrijnende zaken aan het licht kwamen. In het einde van datzelfde jaar was het misdaadverslaggever John van den Heuvel die in ‘De Keiharde Werkelijkheid Achter No Surrender’ verslag deed van heftige inwijdingsrituelen, waarbij aspirant-leden letterlijk tot ‘prospect’ worden geslagen. “Ik heb niet de illusie dat ik het achterste van de tong zie bij president Klaas Otto of andere leden van No Surrender”, zei de misdaadjournalist destijds. Niets bleek minder waar, want zo’n vier jaar later gaat er geen maand voorbij dat de motorclub niet slecht in het nieuws komt. De politie heeft de club zelfs aangemerkt als een 1%MC, een motorclub waarvan de American Motorcyclist Association (AMA) zegt dat deze zich niet aan de regels houdt.

Afpersing en mishandeling

Voor veel mannen lijkt het geweldig: onderdeel uitmaken van een motorclub waarbij broederschap voorop staat. Leden op de Facebook-pagina van de club bevestigen hoe mooi het kan zijn. De club weer verlaten, schijnt echter een stuk lastiger te zijn. Zo kwam er in juni dit jaar een foto naar buiten waarop een man te zien is die vastgebonden is aan een verwarming. “Waarschijnlijk wilde of moest de man uit No Surrender stappen”, meldde de politie. Van den Heuvel bevestigt dat het vaker voorkomt dat mensen die uit een motorclub stappen, mishandeld of afgeperst worden. “Aan dat systeem lijkt een soort verdienmodel te zijn gekoppeld om oud-leden nog een poot te kunnen uitdraaien. Soms letterlijk”, vertelt hij.

Eerder dit jaar werden diverse kopstukken van No Surrender opgepakt in verband met een liquidatiepoging in Ridderkerk. De president en de ‘sergeant at arms’ van de chapter West-Coast in Den Haag, werden verdacht van het neersteken van een veertigjarige man. Ook waren er bij de politie aanwijzingen dat de clubleden zich bezighielden met de productie en handel van anabolen. Eén van de meest opvallende zaken betreft echter de oprichter van No Surrender himself, Klaas Otto. De man zou plannen hebben gemaakt een aanslag te plegen op een officier van justitie. In Sliedrecht werd eind augustus een 44-jarige man aangehouden die volgens het Openbaar Ministerie (OM) de opdracht tot de moord zou hebben gekregen „van een gedetineerde”. Otto, die op dat moment in voorarrest zat in verband met zaken als afpersing, bedreiging, witwassen, mishandeling en brandstichting, zegt de man niet te kennen.

Motorbendes Onder Vuur

In ‘Motorbendes Onder Vuur’ geeft Van den Heuvel de kijker een onthullende blik achter de schermen van de jacht van de overheid op motorclubs. Hij spreekt met alle direct betrokkenen, zowel bij politie en justitie als met leden van No Surrender over de misdaden binnen hun club. Ook is hij aanwezig bij meerdere politieacties waarbij justitie de motorbendes een halt probeert toe te roepen. Ons advies? Lekker wegblijven van die clubs! De documentaire is nu online te bekijken via streamingdienst Videoland!



Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *