Er lijkt een belangrijke link te bestaan tussen praten over seks en het hebben van goede seks. Volgens een nieuwe studie in The Journal of Sex Research hebben paren die meer communiceren een beter seksleven. In dit opzicht kun je die ball gags van Easytoys.be voor vandaag misschien heel even beter laten schieten…
Seksuele communicatie
“Eén van mijn onderzoekslijnen is gericht op seksuele communicatie van stelletjes en de voordelen ervan voor romantische relaties. Bij het beoordelen van de literatuur, erkende ik dat seksuele communicatie vaak wordt besproken in papers die zich richten op seksueel functioneren. Maar er was geen beoordeling over hoe sterk seksuele communicatie gerelateerd was aan seksuele functie”, zei studie auteur Allen B. Mallory van de universiteit van Texas in Austin.
“Mijn co-auteurs, experts in het seksuele functiegebied, hadden ook gemerkt dat studies over dyadische factoren in onderzoek naar seksuele functies tekortschoten. We besloten ons bij onze belangen aan te sluiten om aan dit onderzoeksproject te beginnen.”
Meta analyse
De onderzoeker voerde een meta-analyse uit van 48 eerdere studies die metingen van de seksuele communicatie van paren en verschillende aspecten van seksueel functioneren omvatten, zoals verlangen, opwinding, erectie, smering, orgasme en pijn. De studies omvatten in totaal 12.145 deelnemers.
“Praten met een partner over seksuele problemen lijkt in verband te staan met een betere seksuele functie. Deze relatie was het meest consistent voor de orgasmefunctie en de algehele seksuele functie – en uniek gerelateerd aan de seksuele begeerte van vrouwen”, vertelt Mallory aan een Amerikaanse website.
“Dat wil zeggen dat, voor zowel mannen als vrouwen, praten over seks met hun partners was geassocieerd met een beter orgasme en een groter algemeen seksueel welzijn. Specifiek voor vrouwen was seksuele communicatie met een partner gerelateerd aan een groter seksueel verlangen”.
Beperkingen
Het verband tussen communicatie en seksueel functioneren was ook sterker in onderzoeken waarbij de deelnemers waren getrouwd. Toch waren er enkele beperkingen aan het onderzoek. “Het eerste voorbehoud is dat veel van deze effecten klein waren. Dit suggereert dat seksuele communicatie weliswaar belangrijk is voor sommige domeinen van seksuele functie, maar dat het deel uitmaakt van een grotere combinatie van factoren die seksuele gezondheid mogelijk maken”, verklaarde Mallory.
“Het tweede voorbehoud is dat de relaties die in de paper worden getoond correlaties zijn, dus de richting van de causaliteit is onduidelijk. Hoewel seksuele communicatie een grotere seksuele functie kan veroorzaken, is het ook mogelijk dat mensen die meer seksueel functioneel zijn betere communicatie met hun partner hebben”.
Meer onderzoek nodig
“Als laatste, hoewel ons onderzoek aantoont dat er over het algemeen consistente positieve correlaties zijn tussen seksuele communicatie en een betere seksuele functie, gaat ons onderzoek niet in op waarom de twee verwant zijn”, zei Mallory. “Er is veel meer onderzoek nodig om de manieren aan te pakken waarop koppels, zoals seksuele communicatie, de seksuele functie helpen of hinderen. We hopen dat onze studie een startpunt zal zijn voor onderzoekers die geïnteresseerd zijn in het verkennen van dit gebied”.