Er is iets met het oorlogs-genre, waardoor het een enorm succes is. Al sinds jaar en dag bieden oorlogen inspiratie voor filmmakers over de hele wereld. Niet alleen worden de meest tragische gebeurtenissen tentoongesteld, ook heldhaftige daden en thema’s zoals ‘hoop’ en ‘moed’ komen vrijwel altijd naar voren. Het zijn films die het vaak allemaal bevatten: van keiharde actie tot een hoge dosis emotie. De volgende 5 oorlogsfilms móet je wat ons betreft zien! Je kijkt ze nu comfi vanaf je eigen bank via online streamingdienst Videoland.
Der Untergang
Hij is alweer 13 jaar oud, maar Der Untergang wordt vandaag de dag nog steeds gezien als één van de beste oorlogsfilms tot op heden. Niet de strijd tegen de Duitsers, maar juist het perspectief van de dictator himself wordt in deze film prachtig neergezet. Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers, in een benauwende, uitzichtloze situatie.
The Hurt Locker
Wederom geen ‘standaard’ oorlogsfilm. In The Hurt Locker is een groep Amerikaanse elitesoldaten belast met een levensgevaarlijke opdracht. Zij zijn verantwoordelijk voor het ontmantelen van bommen, soms in zwaar vijandelijk gebied. Wanneer sergeant James de leiding krijgt over een getraind ontmijnings team, sleept hij zijn ondergeschikten roekeloos mee in een dodelijk kat-en-muisspel met de vijand. Een prachtig geregisseerde film die niet teveel focust op puur schieten en knallen, maar toch hele sterke actiescènes bevat. Het beste is echter misschien wel het feit dat je van begin tot eind op het puntje van je stoel zit: nooit weet je écht zeker wat er gaat gebeuren.
We Were Soldiers
Indrukwekkende scènes, prachtige muziek en geweldig acteerwerk. Ik heb het over We Were Soldiers, een film die na 15 jaar nog steeds een must-see oorlogsfilm is. De film, met Mel Gibson in de hoofdrol, vertelt het waargebeurde verhaal van 450 Amerikaanse soldaten die, in het begin van de Vietnam-oorlog, omsingeld werden door 2.000 Noord-Vietnamese soldaten. Een film waar je je absoluut mee gaat vermaken en met een hele duidelijke boodschap: elke soldaat die sneuveld tijdens een oorlog, is er een teveel. Ben wel voorbereid op een flinke dosis American-Dream!
Zero Dark Thirty
Vele jaren lang was hij de nummer 1 op de FBI’s Most Wanted List: Osama Bin Laden. In Zero Dark Thirty wordt het verhaal vertelt van de Amerikaanse zoektocht en uiteindelijke doding van Al Qaida’s bekendste terroristenleider door Team Six van de Amerikaanse Navy Seals. In tegenstelling tot veel andere films, word je bij Zero Dark Thirty direct in de actie gegooid. Met zijn 157 minuten is het een flinke zit, maar toch is dat zeker geen obstakel. Integendeel: scènes worden niet afgeraffeld en de uitgebreide – doch soms wat trage – vorderingen geven je een heel authentiek voelende weergave van de gebeurtenissen. Zeker kijken!
Het Bombardement
Natuurlijk mag een film van Nederlandse bodem niet missen in dit rijtje. In Het Bombardement, dat werd geregisseerd door Ate de Jong, volgen we een liefdesdrama tussen de jonge bokser Vincent (Jan Smit) en zijn verloofde Eva (Roos van Erkel). Niet alleen de oorlog breekt namelijk uit in de jaren ’40 van de vorige eeuw: ook hun onmogelijke liefde ontvlamt precies op het verkeerde moment. Wanneer op 14 mei 1940 het centrum van Rotterdam wordt gebombardeerd, verliezen de twee geliefden elkaar uit het oog. Ondanks het soms wat stroeve acteerwerk van zanger Jan Smit is deze film vooral voor Rotterdammers – zoals ikzelf – een film die je zeker moet kijken.
Zoals wij aangeven moet je deze series zeker gaan kijken. Dus pak een ijskoud biertje uit je fridge, kieper die zak popcorn leeg in een grote bak en bingen maar!