Raak jij ook zo vaak dingen kwijt? Dat is niet alleen enorm onhandig en tijdrovend, het kan ook nog eens voor vervelende situaties zorgen. Hoe krijg je in vredesnaam je fiets mee naar huis, als je fietssleutels foetsie zijn? En hoe kom je ooit weer thuis, als je op vakantie je paspoort bent kwijtgeraakt?
Net was het er nog…
Ze bestaan: mensen die werkelijk alles kwijt weten te raken. Hun sleutels, portemonnee, paspoort, tas: je kunt het zo gek, en zo belangrijk, niet bedenken, of ze zijn het al eens kwijtgeraakt. Deze week. Want nee, vaak gaat het hier niet om eenmalige incidenten.
Zit het in de genen, die gave om steeds maar alles kwijt te raken? Is het een karaktertrek, letten zij niet goed op hun spullen? Zijn ze simpelweg onvoorzichtig, of er heilig van overtuigd dat het altijd wel weer goed komt, omdat dat tot nu toe altijd het geval is geweest? Het valt lastig te zeggen. Veel mensen die vaak dingen kwijtraken balen daar zelf ook behoorlijk van, al zijn er ook genoeg die er laconiek onder blijven. Wat wel vaststaat, is dat je er over het algemeen zelf iets aan kunt veranderen. Maar daar is wel ijzeren discipline voor nodig.
Het is een kwestie van ordenen
Waar je eigen spullen kwijtraken hooguit lastig is, kan het kwijtraken van spullen die niet van jou zijn echt grote problemen geven. De sleutels van je werk kwijtraken wordt echt niet gewaardeerd, en kan tot flinke kosten leiden, bijvoorbeeld. Ook kan de reputatie van sloddervos je op het werk een slecht imago geven, en er zelfs voor zorgen dat je maar lastig door kan groeien binnen een bedrijf.
Tijd om dat eeuwige zoeken naar spullen eens aan te pakken! Om dat goed te doen, kun je het best een voorbeeld nemen aan plekken waar veel spullen samen komen, en waar deze absoluut niet kwijt mogen raken. Een garderobe bijvoorbeeld. Er worden tientallen tot honderden jassen gebracht, en die mogen niet alleen niet kwijtraken, ze moeten aan het eind van de avond ook weer bij de juiste personen belanden. Hoe doe je dat? Met behulp van garderobenummers. Iedere jas heeft zijn eigen nummer, zodat je precies weet waar je moet zoeken: alles hangt netjes op volgorde. Ook in een hotel of op een andere plek waar veel sleutels in omloop zijn kun je goed inspiratie opdoen: hier worden hotelsleutelhangers gebruikt om duidelijk aan te geven waar de sleutels van zijn, maar ook om snel te kunnen zien of ze allemaal compleet zijn: een lege plek op het sleutelbord doet alle alarmbellen rinkelen.
Thuis kun je dit imiteren door voor alle belangrijke zaken een vaste plek te maken, en ze hier altijd op te bergen. Mis je iets, dan valt je dit direct op. Ook het goed organiseren van je sleutels op een sleutelbord kan, als je deze vaak kwijtraakt, goed werken. Alles valt en staat echter met discipline: een dergelijk systeem werkt alleen als je jezelf echt streng aanwent het altijd te gebruiken. Doe je dat, dan ben je binnen no time volledig georganiseerd en nooit meer iets kwijt.