Als je te maken hebt met een klant die niet betaalt, stuur je de klant in de meeste gevallen een herinnering om te betalen. Echter, soms komt het voor dat het geld nog steeds niet betaald wordt, ondanks de hulp van een incassobureau. Het kan dan zo zijn dat er een deurwaarder in het spel komt. Maar wat doet een deurwaarder precies? Dat lees je in dit blog!
Dit doet een deurwaarder
Heb je een deurwaarder nodig? Dan is het belangrijk om eerst na te gaan wat iemand mag doen die deze functie bekleedt. Allereerst is het belangrijk om te weten dat een deurwaarder een openbare ambtenaar is. Hierdoor heeft hij de mogelijkheid om beslag te leggen op bepaalde eigendommen van een schuldenaar. Op deze manier krijgt de schuldeiser het geld die de schuldenaar al die tijd moest betalen. Echter, het is niet zo dat jouw spullen gelijk worden ingenomen als je een schuld hebt bij een bepaald bedrijf. Dit is pas het geval als er een rechtszaak is aangespannen tegen de schuldenaar en deze de rechtszaak heeft verloren. Als de schuldenaar na de rechtszaak nog steeds weigert om te betalen, mag de deurwaarder tegen de wil van de schuldenaar in spullen in beslag nemen. Dit kunnen meubels en auto’s zijn, maar ook het inkomen kan aangetast worden. Echter, hij mag niet jouw gehele inkomen in beslag leggen. Dat geldt ook voor eten, beddengoed en kleding die je draagt.
Dit moet je doen als een klant niet betaalt
Als je een eigen onderneming hebt, kan het best wel eens voorkomen dat een klant niet betaalt. Hier kunnen meerdere redenen voor zijn. Zo kan een klant weigeren om te betalen wanneer hij niet tevreden is met de diensten of de producten die geleverd zijn. Daarnaast kan het zo zijn dat de klant simpelweg het geld niet heeft om te betalen. Je kunt dan een incassobureau inschakelen. Deze heeft de mogelijkheid om herinneringen te sturen en daarbij de incassokosten te verhalen op de klant. Het is dus belangrijk om te weten dat een incassobureau niet het recht heeft om beslag te leggen op eigendommen van de schuldenaar. Dit kan alleen de deurwaarder doen. Als de klant met de hulp van het incassobureau nog steeds niet heeft betaald, kun je naar de rechter stappen. Deze bepaalt dan wie gelijk heeft. Moet de klant jou betalen? Dan is het mogelijk dat de deurwaarder beslag gaat leggen.
Wil je graag juridisch advies omdat een of meerdere klanten niet betalen? Neem dan een kijkje op de site van Juristu!