Steeds meer mensen kiezen voor elektrisch autorijden en de Nederlandse wegen worden dan ook steeds meer gevuld met (deels) elektrische auto’s. Waar er in 2013 nog slechts 28.673 van te vinden waren in Nederland, zijn dat er anno 2018 al meer dan 120.000. De overheid hoopt zelfs dat er in 2024 minstens één miljoen elektrische auto’s rondrijden in ons land. Overweeg je zelf ook de aanschaf van zo’n zogenaamde EV (Electric Vehicle)? Lees dan snel verder, we vertellen je alles wat je moet weten over de verschillende manieren van elektrisch rijden en waarom ook jij binnenkort gewoon in zo’n toffe (en zuinige) elektrische auto rijdt.
Waarom elektrisch rijden?
Ben je een liefhebber van brullende en pruttelende American Musclecars? Dan is een elektrische auto waarschijnlijk niets voor jou. Ga je liever geruisloos door de bochten en wil je bijdragen aan een betere luchtkwaliteit, minder CO2-uitstoot én een beter gevulde portemonnee? Dan is een elektrische auto wellicht een goede keus. Dit zijn enkele voordelen van elektrisch rijden in Nederland:
- In 99% van de gevallen is een elektrische auto zuiniger dan een benzine- of dieselauto. Ook als je de hoeveelheid verbruikte stroom omrekent naar brandstofverbruik.
- Je auto opladen kan thuis. Stoppen voor brandstof is niet meer nodig.
- De Nederlandse laadinfrastructuur behoort tot de top van de wereld.
- Waar 100 kilometer rijden op benzine zo’n € 11,50 kost, ben je voor dezelfde rit op groene stroom zo’n € 3,50 kwijt.
- Steeds meer autofabrikanten bieden hoogwaardige elektrische auto’s aan. Er is keuze genoeg!
- Rijden in een elektrische auto veroorzaakt véél minder CO2 uitstoot.
- Je profiteert van 4% bijtelling en gunstige maandtermijnen door bijvoorbeeld de milieu-investeringsaftrek.
- Een elektrische auto rijdt gewoon lekkerder: je hoeft niet meer te schakelen en je hebt direct volledige trekkracht.
Het opladen van elektrische auto’s
De stroom die gebruikt wordt in een elektrische auto is in veel gevallen afkomstig uit het stopcontact. De milieuvervuiling die hiermee gemoeid gaat ontstaat dus in feite in de elektriciteitscentrale, maar gemiddeld gezien zorgt een elektrische auto voor zo’n 25% tot 50% minder CO2-uitstoot dan normale benzine- en dieselauto’s. Heb je thuis een eigen zonnepaneleninstallatie? Dan kun je je elektrische auto zelfs laten rijden op je eigen opgewekte energie.
Het opladen van een elektrische auto is eenvoudig en kan overal worden gedaan waar een stopcontact of laadstation is. De meeste EV-bezitters laden hun voertuig thuis of op het werk. Openbare laadstations zijn in Nederland tevens beschikbaar bij benzinestations, parkeerplaatsen, winkels en supermarkten. Alle apparatuur die nodig is om een elektrische auto op te laden, wordt meestal meegeleverd. Vaak is dit een netsnoer dat in het voertuig wordt gestoken en in een standaard stopcontact kan worden gestopt. Er zijn ook een aantal laders die snellere oplaadmogelijkheden voor elektrische voertuigen kunnen bieden, zoals de Tesla Superchargers.
De 100% elektrische auto (BEV)
De BEV (Battery Electric Vehicle) is een 100% elektrisch voertuig in die zin dat de enige bron van voortstuwing afkomstig is van elektrische energie. Elektrisch aangedreven opwekkers slaan elektriciteit op in de accu’s aan boord. Deze batterijvoeding wordt gebruikt om alle elektronica aan boord en de elektromotor te laten draaien. BEV’s worden gevoed door elektriciteit van een externe bron, zoals een stopcontact of laadstations voor speciale elektrische voertuigen. Gemiddeld rijd je met een volledig elektrische wagen zo’n 170 kilometer voordat je hem opnieuw aan de lader moet hangen. Enkele opties in dit segment zijn natuurlijk de prachtige EV’s van Tesla Motors (met in sommige gevallen een actieradius van 500 km!), maar ook de Chevrolet Volt, de Nissan Leaf, de BMW i3 en BMW i8 rijden volledig elektrisch.
CO2 uitstoot: 100% elektrisch rijden vermindert de CO2 uitstoot met 40% vergeleken met een benzineauto.
De Hybride auto (HEV)
Een hybride-elektrische auto heeft een tweedelig aandrijfsysteem: een conventionele brandstofmotor en een elektrische aandrijving. HEV’s (Hybrid Electric Vehicles) bevatten alle componenten van zowel interne-verbrandingsmotor auto’s als elektrische voertuigen. Sommige voertuigen die zijn geclassificeerd als hybride auto’s hebben slechts een kleine elektromotor en een batterijsysteem om het voertuig op lage snelheden voort te stuwen. Andere Hybrides hebben kleinere brandstofmotoren en relatief grotere elektrische aandrijvingen. De mate waarin het voertuig wordt aangedreven, hetzij door brandstof of elektrisch vermogen, verschilt per merk en model van het voertuig. In alle hybride auto’s is de enige energiebron brandstof; elektrische energie wordt secundair opgewekt via een dynamo of door het remmen. Populaire Hybride-modellen zijn de Toyota Prius en de Honda Jazz.
C02 uitstoot: Hybride rijden kan de CO-2 uitstoot met 25% verminderen vergeleken met een benzineauto.
De Plug-in-Hybrid (pHEV)
Je weet nu wat hybride auto’s zijn, maar er is ook zoiets als ‘Plug-in Hybrid’ (PHEV)’. Deze auto’s hebben een grotere batterij die kan worden opgeladen met behulp van netspanning. Zo kun je best een flink stuk met hoge snelheid rijden op pure elektriciteit voordat de motor start. Een nadeel hiervan is dat de auto constant moet worden opgeladen, omdat je anders niet veel zuiniger rijdt dan met een standaard benzine- of dieselauto. Goede opties voor Plug-in-Hybrides zijn de Mitsubishi Outlander PHEV en de Volvo V60 D6.
Er zijn ook ‘Extended Range’ elektrische Plug-in-Hybrids (E-REV) zoals de Opel Ampera, die een groter bereik heeft op pure elektriciteit. De Ampera-benzinemotor aan boord is er alleen om elektriciteit op te wekken wanneer de batterijen leeg zijn. Gemiddeld rijd je met zo’n Opel Ampera 60 km volledig elektrisch.
C02 uitstoot: Plug-in-Hybride rijden kan de CO-2 uitstoot met 40% verminderen vergeleken met een benzineauto (mits de accu continu tussentijds opgeladen wordt).
Kortom: als je op zoek bent naar een elektrische auto, dan zijn er genoeg mogelijkheden en opties. De voordelen liegen niet! Op een tweedehandssite zoals GasPedaal.nl vind je tevens veel van deze elektrische auto’s en hybride-auto’s al voor veel minder dan de originele aankoopwaarde. Neem dus snel eens een kijkje en misschien scheur je binnenkort zelf ook volledig geruisloos door de bochten van je stad!