Wij Nederlanders brengen gemiddeld 90% van onze tijd binnenhuis (of op werk) door. Momenteel zal dit ten tijden van deze crisis zelfs nog een stuk hoger liggen. Je begrijpt het al: dit maakt een comfortabel en gezond binnenklimaat tot een must. Wanneer je namelijk constant in dezelfde ruimte zit, dan kan de kwaliteit van de lucht om je heen weleens te wensen overlaten. In dit artikel vertellen we je precies waarom een klein beetje klimaatcontrole al zoveel verschil kan maken.
Waarom is klimaatcontrole zo belangrijk?
Om de impact van binnenlucht op onze gezondheid beter te begrijpen, is het goed om te weten hoe het nou eigenlijk werkt en wat de hoeveelheid lucht is die we per dag inademen. Voorbeeld: Een gemiddeld persoon eet en drinkt gemiddeld 2-4 kg voedsel en water per dag, maar ademt maar liefst 15 kg lucht per dag in. 90% van onze tijd wordt binnenshuis doorgebracht, dus de meeste lucht die we inademen komt uit huiselijke- of werkomgevingen.
Professor Jan Sundell van het Internationaal Centrum voor Binnenmilieu en Energie aan de DTU (de Technische Universiteit van Denemarken) zegt dat “er steeds meer aanwijzingen zijn dat het binnenmilieu, met name vocht en onvoldoende ventilatie, een grote rol speelt vanuit het oogpunt van de volksgezondheid en dat de economische voordelen voor de samenleving om het binnenmilieu te verbeteren de kosten ver overstijgen”. Kortom: een goed binnenklimaat is ontzettend goed voor de gezondheid!
Wetenschappers begrijpen steeds beter hoe een goed binnenklimaat kan bijdragen aan ‘gezonde gebouwen’ die het welzijn en de productiviteit verbeteren. Tegelijkertijd is er veel bewijs over hoe bijvoorbeeld vocht, oververhitting en gebrek aan frisse lucht kunnen leiden tot ziekten zoals astma en allergieën, en tot productiviteitsverlies. Zeker nu lijkt dit cruciaal.
Maar hoe creëer je dan zo’n goed binnenklimaat? Nou, daar zijn verschillende opties voor. Frisse lucht, aangename temperaturen en acceptabele akoestiek zijn onlosmakelijk verbonden met een goed binnenklimaat. We vertellen het je hier:
Check de luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor je gezondheid en de gezondheid van je huis. De luchtvochtigheid binnenshuis kan gemeten worden met een hygrometer. Idealiter zou de luchtvochtigheid ergens tussen de 40 en 60% moeten liggen. Te droge lucht is net zo slecht voor de menselijke gezondheid als lucht die te veel vocht bevat, omdat dit irritatie van de ogen en de huid veroorzaakt. Als je contactlenzen draagt, dan heb je ongetwijfeld de gevolgen van te droge lucht thuis of op kantoor ervaren.
Ventileer je woning
Een eenvoudige manier om de lucht in huis gezond te houden, is door de kamers regelmatig te beluchten. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de ramen te openen, maar je kunt ook kiezen voor andere vormen van ventilatie. Met een open raam kun je stankoverlast door de buren bijvoorbeeld niet bestrijden, maar een airco maakt daar korte metten mee. Kies je voor een mechanisch ventilatiesysteem zoals airconditioning, houd er dan rekening mee dat de filters regelmatig gereinigd moeten worden voor een optimale werking. Een ventilator is overigens géén goede optie, want die blaast de lucht die in huis is eigenlijk gewoon weer rond (met wat extra stof eraan).
Beheer de akoestiek
Een goede akoestiek is onmisbaar voor gezond leven. Kies voor ramen en deuren die de juiste geluidsisolatie bieden, en voor ventilatoren met een ventilatienetwerk en bijbehorend kanaalsysteem, omdat dit het geluid aanzienlijk zal dempen. Leun vervolgens lekker achterover en geniet van de rust in huis. Heb je ook geen last meer van die ontzettend luide muziek van je buren…