Ben je in de running voor klusjesman van het jaar, of wil je gewoon thuis wat vaker de handen uit de mouwen steken? Goed apparatuur en gereedschap is dan een absolute must. En hoewel er enige discussie kan zijn over welke zagen meer nodig zijn dan andere, blijft de verstekzaag universeel gewaardeerd vanwege zijn pure effectiviteit bij het snijden van verschillende soorten materialen. Dat is dan ook de reden dat we het vandaag gaan hebben over die zéér fijne zaag die alles kan: de verstekzaag.
Wat is een verstekzaag?
Per definitie wordt een verstekzaag gebruikt om afkort- en versteksneden in een werkstuk te maken. Dit wordt gedaan door een gemonteerd cirkelzaagblad naar beneden te trekken op het stuk dat op een plat oppervlak eronder is geplaatst. Deze manier van zagen is stationair, omdat je het zaagblad op een stuk naar beneden brengt om het te zagen, in plaats van het zaagblad langs het (hout)stuk te laten lopen.
Bij gebruik van een verstekzaag wordt het werkstuk meestal tegen het hek van de zaag gehouden, waardoor het een precieze snijhoek krijgt tussen het vlak van het blad en het vlak van de langste werkstukrand. Bij het snijden in standaardpositie is de snijhoek 90°. Perfect dus wanneer je rechte stukken hout af wilt snijden, zoals bijvoorbeeld laminaat. Voor de meeste gebruikers zijn deze zagen nuttig om grotere stukken in kleinere stukken te zagen, zodat ze daarna weer meer verfijnd kunnen worden met andere soorten zagen.
Een belangrijk voordeel van een verstekzaag is hoe je het blad in verschillende hoeken kunt draaien, meestal 45°. Dat stelt gebruikers in staat snel een hoekige snede te maken voor een willekeurig aantal werkstukken.
Het verschil tussen een verstekzaag en een cirkelzaag
Een vraag die vaak gesteld wordt is wat nou precies het verschil is tussen een versterkzaag en een cirkelzaag. Het antwoord daarop is vrij simpel: bij de verstekzaag is de cirkelzaag erop gemonteerd, terwijl dit bij een ‘normale’ cirkelzaag niet het geval is. Cirkelzagen worden in de hand gehouden en zijn ontworpen om lange of korte sneden te maken. Ze zijn veelzijdiger, maar ook meer afhankelijk van de daadwerkelijke gebruiker. De verstekzaag is een stuk makkelijker in gebruik. Heb je het stuk hout eenmaal uitgelijnd, dan hoef je alleen de zaag nog naar beneden te trekken en klaar is Kees.
Tegelijkertijd kun je bij een verstekzaag enkel snedes maken die zo breed zijn als de verstekzaag en het blad zelf. Terwijl je met een cirkelzaag oneindig door zou kunnen zagen, ben je bij de verstekzaag dus wat gelimiteerd in je bewegingsvrijheid. Dit maakt verstekzagen vrij beperkt in wat ze kunnen doen, maar voor veel taken is het onmisbaar in je gereedschaps-assortiment.