Toen Omata besloot een fietscomputer te maken, ging het er niet om zoveel mogelijk stukjes data in een apparaat te proppen; maar meer over het creëren van een efficiënt, leesbaar instrument.
Omata One is precies dat, gebouwd met behulp van analoge bewegingen van Seiko om je een diepgewortelde en emotionele connectie te geven met je gegevens. Omata bevat vier belangrijke gegevenspunten: tijdstip van de dag, afgelegde afstand, totale helling en lengte van de rit. Het slaat daarnaast alle ritjes op die je ooit gemaakt hebt.
Omata is van mening dat analoge instrumenten in het digitale tijdperk de meest efficiënte interface tussen mens en machine blijven door essentiële informatie sneller en intuïtiever te leveren. Fietsers die een Omata One gebruiken, kunnen vanaf het analoge display duidelijk hun snelheid aflezen. Het apparaatje werkt door GPS- en sensorgegevens te vertalen in een mechanische beweging van zijn handen. Het is een kinetische schakel tussen je inspanning en de beweging van de fiets. Het registreert daarnaast zelfs de gegevens over je hartslag en fitness-tracking die na een rit toegankelijk zijn via apps zoals Strava of andere vergelijkbare applicaties.
Omata had een succesvolle campagne op Kickstarter die zijn fietscomputer financierde en nadert nu de officiële lancering. Je kunt sinds enkele weken je eigen Omata One bestellen voor zo’n 500 euro.