Goud, al eeuwenlang beschouwd als een waardevolle grondstof, heeft niet alleen een plaats in sieraden en kunst, maar hoor je ook steeds vaker voorkomen in de beleggingswereld. Dat is niet voor niets, aangezien goud een goede manier is om te investeren in je toekomst. In dit blog onderzoeken we waarom mensen goud beschouwen als investering, wat de voordelen en de risico’s zijn die verboden zijn aan het investeren van goud en geven we je waardevolle tips voor mensen die nog twijfelen om te investeren in goud.
Waarom investeren in goud?
Goud wordt vaak gezien als een veilige optie in tijden van economische onzekerheid. Beleggers beschouwen het als een stabiele investering die minder gevoelig is voor de volatiliteit van de markt. Dit betekent eigenlijk dat de waarde van goud niet snel zal stijgen of dalen. De tastbare aard van goud biedt een vorm van duurzaamheid die digitale activa niet kunnen evenaren. Bovendien heeft goud ook vele tijdperken doorstaan als een waardevolle grondstof. Goud gaat dus eigenlijk nooit verloren! Goud hoef je niet direct digitaal aan te schaffen, maar kan je ook fysiek aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan gouden sieraden of horloges. Goud inleveren wordt dan ook een mogelijkheid wanneer je gebruik wil maken van je investering.
Voordelen van beleggen in goud
Een van de belangrijkste voordelen van goud als investering is de vermogensbescherming die het biedt. In tijden van inflatie kan de waarde van papieren valuta afnemen, maar goud behoudt vaak zijn waarde of kan zelfs wat stijgen. Een daling in goud kan altijd gebeuren, maar dit komt niet veel voor. Bovendien functioneert goud als een diversificatiemiddel, waardoor beleggers hun portefeuille kunnen beschermen tegen de schommelingen van andere activaklassen. Het is dus een goede manier om je pensioen bij elkaar te sparen.
De risico’s van het beleggen in goud
Wanneer je jouw geld gaat beleggen zit je altijd vast aan risico’s. Vergeet niet, goud is niet immuun voor alle risico’s. De prijs van goud kan wat gaan schommelen, vooral op korte termijn, afhankelijk van verschillende factoren zoals geopolitieke gebeurtenissen en rentetarieven. Bovendien kan de liquiditeit van goud variëren, waardoor het moeilijk kan zijn om snel te handelen in tijden van nood. Zorg dus dat je niet al je spaargeld belegt in goud, maar hou altijd een bepaald bedrag achter de hand voor onverwachte gebeurtenissen. Je kan ook fysiek goud in huis halen door bijvoorbeeld sieraden aan te schaffen. Dit kan je ook helpen wanneer je in de problemen kan, aangezien oud goud verkopen makkelijker is dan goud laten uitbetalen.
Tips voor het toevoegen van goud aan je beleggingsportefeuille
Voordat je goud aan je portefeuille toevoegt, is goed onderzoek ontzettend belangrijk. Begrijp de marktdynamiek, de factoren die de prijs van goud beïnvloeden en kijk naar de historische trends. Gebruik daarnaast goud als een middel om je portefeuille te diversifiëren. Vermijd het concentreren van al je beleggingen in één activum, zelfs als het goud is. Houd daarnaast goed in je achterhoofd dat goud geen korte termijn belegging is. Houd een langetermijnperspectief aan en wees bereid om eventuele schommelingen te weerstaan.