De wereld is aan het veranderen. Niet alleen op gebied van technologie, cultuur en klimaat, maar ook wat financiën betreft. Werd er vroeger nog gebruik gemaakt van ruilhandel, kennen we vandaag talloze verschillende (digitale) valuta. Vandaag de dag biedt cryptografie een geweldige manier om onze gegevens te beschermen, omdat ze ervoor zorgt dat zelfs als één server gehackt wordt, de gegevens vrijwel waardeloos zijn zonder de juiste sleutel. Nu cryptovaluta als Bitcoin en Ethereum in waarde omhoog schieten, wordt het steeds duidelijker dat deze vorm van valuta de toekomst van het geld is!
Hoe cryptovaluta werken
De meeste bezoekers van Mannenblog weten dondersgoed wat cryptovaluta zijn, maar voor wie nog niet op de hoogte is: Cryptocurrencies werken door publieke en privé sleutels te gebruiken die gecombineerd worden om een unieke digitale handtekening te maken. De publieke sleutel kan door iedereen gebruikt worden om een bericht te versleutelen, terwijl de private sleutel nodig is om het versleutelde bericht te ontcijferen. Transacties in cryptocurrency worden geauthentiseerd door het adres van de afzender te koppelen aan dat van de ontvanger, en deze transacties worden bevestigd via een proces dat blockchain heet.
Zo’n blockchain is in feite weer een digitaal grootboek waarin transacties in een cryptocurrency chronologisch en openbaar worden bijgehouden. Door transacties op een openbaar grootboek bij te houden, is het mogelijk te zien hoeveel eenheden van de munt gemaakt zijn, en ook de identiteit van de mensen die ze gekocht of verkocht hebben. Deze informatie kan gebruikt worden om elke ruil te valideren die met deze bepaalde munteenheid heeft plaatsgevonden.
In termen van cryptografie ligt de schoonheid in het feit dat alleen wie toegang heeft tot beide sleutels berichten kan ontcijferen die tussen partijen worden verstuurd. In de praktijk betekent dit dat wie je private sleutel bezit, controle heeft over je account. Bedenk wel: als je je privé sleutel verliest of iemand anders er toegang toe geeft (door hem niet veilig op te bergen), dan kan het zijn dat je ál je geld kwijt bent (net zoals wanneer je je portemonnee verliest).
Cryptocurrencies worden steeds populairder
Tegenwoordig is het voor de gemiddelde persoon heel normaal om wat cryptocoins in zijn of haar bezit te hebben. Ethereum kopen is anno 2021 namelijk zelfs voor je digibete oom appeltje eitje om te doen. Cryptocurrencies worden zo wijdverbreid dat veel online winkels en winkels ze als betaling zijn gaan accepteren. Zo kun je nu bijvoorbeeld in Amsterdam met Bitcoin een lekkere kop koffie kopen in sommige koffiezaken, maar kun je er ook je pizza’s of kapsalons al mee betalen via je favoriete apps. Deze trend om cryptovaluta in ons dagelijks leven te gebruiken laat zien hoe snel deze nieuwe vorm van valuta aanslaat. Maar zijn cryptovaluta’s echt de toekomst van het geld? Veel mensen geloven er heilig in…
Veel mensen gebruiken cryptocurrencies zoals Bitcoin omdat ze gedecentraliseerd zijn, wat betekent dat er geen centrale bank of overheidsregulering is die deze transacties in de gaten houdt. De waarde van Bitcoin schommelt tegelijk met die van de Amerikaanse dollar. Met Bitcoin kunnen mensen geld over de grens overmaken tegen lage kosten, waardoor het bijvoorbeeld een ideale vorm van valuta is voor vluchtelingen en internationale arbeiders die geld naar huis moeten sturen. Verscheidene regeringen over de hele wereld zijn zelfs begonnen te onderzoeken hoe ze valuta als Bitcoin, Ripple of Ethereum kunnen gebruiken om hun belastingsystemen te helpen stroomlijnen en fraude tegen te gaan.
Waarom je nu in cryptocurrencies zou moeten investeren
Cryptocurrencies zijn volgens veel mensen de toekomst van het geld. Ze zijn in vele manieren ‘beter’ dan gewone valuta, en bieden een aantal voordelen die met geen enkele andere vorm van valuta te evenaren zijn. Hier zijn een aantal redenen waarom je vandaag nog in cryptomunten zou moeten investeren:
– Crypto-valuta’s hebben overzeese transacties een stuk gemakkelijker gemaakt, omdat ze personen in staat stellen niet meer beperkt te zijn tot de economie van een enkel land, zodat ze met gemak geld kunnen uitgeven in andere landen.
– Ze zijn veiliger dan gewone valuta als het om gegevens gaat, want ook als een server of computer met waardevolle informatie gehackt of ontsleuteld wordt, kunnen de gegevens niet gebruikt worden zonder de juiste sleutels.
– Er zijn steeds meer verkopers die cryptocurrencies als betaalmiddel aanvaarden. Dit betekent dat het steeds toegankelijker wordt om dagelijks te gebruiken, wat genoeg kan zijn om sommige gebruikers over de streep te trekken als ze dat nog niet gedaan hebben.
– De waarde van cryptocurrencies schiet als kool omhoog. Veel mensen verdienen ontzettend veel geld in korte periodes tijd door te investeren in valuta’s als Bitcoin of Ethereum. Ter voorbeeld: één Ethereum is nu €3.733 waard, terwijl deze een jaar geleden nog €340 waard was. Met andere woorden: had je precies een jaar geleden Ethereum gekocht, dan had je nu je geld vertienvoudigd! Da’s nog eens een lekkere belegging…