Hoe goed ik mijn haar ook verzorg, ik hoef maar één blik te werpen op mijn vader, ooms én broers om te weten dat het niet lang meer gaat duren voordat ook ik toegezongen word tijdens het liedje ‘Ik wil seks met die kale’. De plukken haar in het doucheputje lijken steeds groter te worden en het haar op mijn hoofd lijkt met de dag dunner te worden. Het is dan ook niet gek dat steeds meer mannen zich wenden tot haartransplantatiechirurgie. In juni 2011 maakte profvoetballer Wayne Rooney bijvoorbeeld bekend dat hij actie had ondernomen tegen zijn dunner wordend haar. “Om al mijn volgers te bevestigen, ik heb een haartransplantatie ondergaan, ik was kaal op mijn 25ste, dus waarom niet?”, schreef hij op Twitter. Na “blij te zijn met de resultaten”, kreeg de voormalig Engelse aanvoerder een tweede transplantatie.
En Wayne is niet alleen; Andere beroemde gezichten die open en eerlijk over hun haarverlies hebben gesproken, zijn onder andere Louis Walsh, Backstreet Boy AJ McLean en Robbie Williams. Of wat dacht je van onze eigen Gerard Joling? Acteur James Nesbitt vertelde zelfs dat zijn transplantatie zijn carrière een boost had gegeven en hem zelfs hielp in leidinggevende functies. Maar goed, tóch klinkt zo’n transplantatie een klein beetje eng. Vandaar dat we wat informatie hebben ingewonnen bij Eberson Hairclinic: voor een persoonlijk gerust gevoel, én om jullie te kunnen vertellen dat zo’n transplantatie helemaal nog niet zo’n gek idee is.
Oké… hoe zit dat?
Haartransplantaties kunnen grofweg in twee methoden worden verdeeld: folliculaire eenheidstransplantatie (FUT), waarbij een strook weefsel van een donorgebied (een gebied met stabiele groei aan de achterkant of zijkanten van het hoofd) wordt overgebracht naar een kaal of kalend deel van het hoofd, en folliculaire eenheidsextractie (FUE), die individuele haarzakjes uit het donorgebied verwijdert en ze één voor één in de kale gebieden implanteert.
Hoewel het basisprincipe hetzelfde is, is FUE populairder omdat het, in tegenstelling tot FUT, geen lineaire littekens achterlaat en natuurlijker uitziende resultaten oplevert. Het vereist geen hechtingen (dus minder pijnlijk), en heeft een snellere hersteltijd – patiënten kunnen de kliniek onmiddellijk na de transplantatie verlaten. Bij een standaard FUE-procedure moet de patiënt echter zijn hele hoofd scheren, waardoor hij zich zelfbewust kan voelen. Om dit te voorkomen, bieden sommige klinieken ook een zogenaamde uFUE (unshaven FUE) beahndeling aan, waarbij zowel donor -als ontvangstgebied niet worden geschoren.
En wanneer heb ik mijn volle lokken weer terug?
Patiënten kunnen de contouren van hun nieuwe haarlijn direct na de behandeling zien en het haar zal meteen beginnen met groeien. Het is echter normaal dat een deel van het nieuwe haar een paar weken na de behandeling verdwijnt voordat het sterk, gezond en blijvend terugkomt. De volledige resultaten worden bereikt na ongeveer een jaar.
Hoeveel kost een haartransplantatie?
De kosten van een haartransplantatie variabel en worden gebaseerd op meerdere factoren. De prijzen liggen gemiddeld dan ook tussen de € 4000 tot € 10.000. Deze kosten komen in Nederland overigens vaak allemaal uit eigen zak: de meeste verzekeringsmaatschappijen beschouwen haartransplantatie als een cosmetische ingreep en vergoeden de behandeling niet. Meer weten? Breng een bezoekje aan Eberson Hairclinic.