7 tips voor het kopen of financieren van een nieuwe auto

Na het kopen van een huis is het kopen van een auto een van de duurste dingen die je kunt kopen, dus het uitzoeken van je financiering is een van de eerste stappen die je moet zetten – of het nu je eigen spaarrekening bekijken is, of daadwerkelijk een lening afsluiten. Als je op zoek bent naar een nieuwe auto, wacht dan niet tot je de papieren ondertekent voordat je erover nadenkt hoe je die nieuwe Lambo in hemelsnaam gaat betalen. Vandaag hebben we een aantal handige tips en opties!

Gebruik je spaargeld volledig

Als je in staat bent om de volledige kosten van een auto te betalen met geld dat op de bank is gespaard, dan is dat vaak de beste optie. Immers, met spaarrentes die zo belachelijk laag zijn als ze momenteel zijn, is er weinig te winnen door je geld stil te laten staan. Het enige woord van waarschuwing zou hier zijn om ervoor te zorgen dat deze aankoop je spaarbuffer niet opslokt, en dus het risico loopt tekort te schieten als het gaat om het dekken van andere kosten. Denk bijvoorbeeld aan een wasmachine of oven die plots kapot gaat.

Huurkoop

Dit is een steeds populairdere optie voor de aanschaf van nieuwe auto’s waarbij je een aanbetaling doet (meestal 10 procent) en deze vervolgens in termijnen afbetaalt over een vaste termijn. Het is in feite een gedekte lening voor je auto en de tarieven zijn concurrerend; zij het meestal alleen voor overeenkomsten op langere termijn. Het enige echte nadeel van deze is dat je de auto pas bezit als je de laatste betaling hebt gedaan.

Persoonlijke leningen

Deze financieringsvorm vertoont enige gelijkenis met huurkoop. In wezen houdt het in dat het verschil tussen de oorspronkelijke verkoopprijs van de auto en de wederverkoopprijs aan het einde van de overeengekomen looptijd (meestal 1-3 jaar) wordt betaald – en dit in maandelijkse termijnen. Als de termijn is voltooid, heb je een aantal opties. Ten eerste kun je de auto gewoon teruggeven aan de dealer, de hand schudden en weglopen. Je kunt ook de wederverkoopprijs betalen en de auto houden. Of je kunt de auto zelfs inruilen en een soortgelijke overeenkomst sluiten met een nieuwe auto. Ook daar hebben we een aantal tips voor…

Houd de financiëringstermijn zo kort als je het kunt veroorloven

Een kortere looptijd betekent hogere aflossingen – en dat is precies wat u wilt. Over het algemeen geldt: hoe langer het duurt om een ​​autolening terug te betalen, hoe meer rente u betaalt. Het kan verleidelijk zijn om de aflossingen van je lening over een langere periode uit te spreiden, waardoor je maandelijkse aflossingen in feite goedkoper worden, maar je betaalt dan vaak ook weer meer rente. Kortom: uiteindelijk ben je duurder uit.

Bereid een aanbetaling voor

Voorkom dat je meer verschuldigd bent dan wat de auto waard is door een grootste aanbetaling te doen – zo groot als je je kunt veroorloven – vooral als het een nieuwe auto is. Dit is omdat deze sneller afgeschreven zal worden dan een gebruikte auto. Meestal is een eerste betaling van 20% of meer van de aankoopprijs een goede plek om te beginnen.

Vergelijk de financiering van dealers met de tarieven van de kredietverstrekkers

In de opwinding van het kopen van een nieuwe auto, vergeten sommige mensen een klein (maar heel belangrijk!) Detail: hoe ze precies moeten betalen voor die toffe nieuwe auto. Tenzij je een extra € 20.000 in je achterzak hebt zitten, zijn er twee opties: dealerfinanciering of een autolening van een geldschieter. De bekendste optie is wanneer je een autolening aanvraagt ​​bij een geldverstrekker. Je regelt zelf de details van de lening en gebruikt het geld om de auto bij de dealer te kopen. Je kunt bijvoorbeeld een persoonlijke lening vergelijken op lening.nl

Of kies voor een privé lease

De voordelen van een leaseovereenkomst zijn duidelijk: je betaalt elke maand een vaste termijn, voor een vaste periode (meestal 3 jaar), inclusief alle onderhoud en service. Dat betekent dat je niet verder hoeft na te denken over afschrijving en dat je precies weet hoeveel van je maandbudget je nodig hebt. Maar het nadeel van deze optie is natuurlijk dat je aan het einde van de leaseperiode niet de eigenaar bent van de auto. Bovendien is er meestal een aanzienlijke aanbetaling bij betrokken, terwijl je waarschijnlijk ook nog extra moet betalen als je de afgesproken kilometerlimieten overschrijft.

Lees ook deze artikelen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *