Er zijn maar weinig automerken die je zoveel auto geven voor je geld als Dacia. Het ooit bijna failliete Roemeense automerk breekt vandaag de dag record na record. Sterker nog: het is zelfs het snelst groeiende automerk van Europa. En ook al staat een Dacia Sandero of een Dacia Duster waarschijnlijk bovenaan je wishlist, ze barsten van kwaliteit. Het is juist de goede prijs/kwaliteitverhouding die Dacia momenteel zo populair maakt. Maar omdat de kans bestaat dat je een Dacia tóch afdoet als een saai ding, vertellen we je hier 10 feitjes van Dacia die je waarschijnlijk nog niet wist.
Sinds 2004 zijn er ruim 5 miljoen Dacia’s verkocht
Dacia wordt verkocht in ruim 44 landen en het heeft sinds 2004 ruim vijf miljoen klanten aangetrokken. Met betaalbare en kwalitatieve modellen als de Sandero en de Duster heeft Dacia een sterke lijn auto’s neergezet met een hechte fanbase. Ook wanneer je kijkt naar de prijs- kwaliteitverhouding van Dacia, zie je dat je een goede deal krijgt in vergelijking tot andere automerken.
Dacia was ooit bijna failliet
Na de val van de Berlijnse Muur en het ineenstorten van het Oostblok, stevende Dacia af op een faillissement. Gelukkig was er een grote concurrentiestrijd onder automerken in die tijd. Om de grootste te worden, of te blijven, kocht een aantal merken andere concurrenten op. Zo nam Ford het Zweedse Volvo en Engelse Land Rover over en werd Saab eigendom van General Motors. Mercedes-Benz ging een alliantie aan met het Amerikaanse Chrysler en BMW beproefde zijn geluk in het Verenigde Koningrijk met de overname van Rover. En Dacia? Die werd eigendom van Renault.
Renault zorgde voor veel innovatie
In september 1999 werd Dacia overgenomen door Renault. Dit keerpunt heeft de ontwikkeling van de auto’s van Dacia aanzienlijk gestimuleerd. Het eerste model dat werd verkocht onder het nieuwe bestuur was de SuperNova – een opnieuw ontworpen versie van Nova met de integratie van de koppeling en motor van Renault. Vier jaar later bracht het bedrijf een vernieuwde versie van de SuperNova uit – de Dacia Solenza. Het bevatte een totaal nieuw concept op het gebied van ontwerp, engineering en features.
De Dacia Logan was een groot succes
Onder de vleugels van Renault kreeg Dacia de mogelijkheden om verder te groeien. De Logan MCV was in 2007 één van hun grootste successen. De auto had zeeën van ruimte, kon zeven personen vervoeren en beschikte over een bagageruimte van 2.350 liter. De vraag naar de auto was zó groot, dat de wachttijd opliep tot wel negen maanden..
Het merk verbreekt record na record
De Dacia Sandero was in 2017 de meest verkochte auto onder particulieren in Europa. Het totale volume van de auto steeg met ruim 12% naar 655.000 voertuigen. Niet alleen in Nederland was de Dacia een groot succes. In ruim 25 landen boekte Dacia vorig jaar recordcijfers qua volume of marktaandeel. Vooral de vraag naar goedkope en betrouwbare auto’s maakt Dacia momenteel zo populair.
2010 was hét jaar van de Duster
Na de Logan MCV in 2007 en de Sandero in 2008 verraste Dacia in 2009 de hele wereld met de Duster. De auto ging in 2010 in productie en werd de goedkoopste SUV op de markt. Het grote Europese succes van Dacia is dan ook vooral aan de Duster te danken.
De Duster heeft ruim 2.624 onderdelen
Om een Dacia Duster in elkaar te zetten worden op de assemblage-afdeling van de Dacia Car Plant 2.624 onderdelen gebruikt, waarvan er 617 specifiek zijn voor dit model. De Duster heeft enkele elementen die volledig uniek zijn voor het model, zoals ESP, vierwielaandrijving, 110 dCi-dieselmotor en een 6-versnellingsbak.
Dacia is het snelst groeiende Europese automerk
Het heeft lang geduurd voordat Dacia succesvol werd, maar anno 2018 is het Roemeense merk het snelst groeiende automerk van Europa. Daarmee verslaat het merken als Mercedes en Volkswagen op het gebied van verkoopcijfers ten opzichte van het jaar ervoor.
Er worden 65 Dacia’s per uur gemaakt
In de fabriek in Mioveni, waar het hoofdkantoor van Dacia is gevestigd, worden momenteel op volle toeren ruim 65 Dacia’s per uur gemaakt. Voordat Renault het bedrijf overnam, maakten ze ongeveer 100.000 auto’s per jaar. Na de overname is dat aantal ruim verdriedubbeld.
De Dacia Duster is een pure krachtpatser
Ook als je op zoek bent naar een geweldige familie-auto is de Duster absoluut een kijkje waard. Het vlaggenschip van Dacia won namelijk enkele keren de Towcar Awards Best Budget 4×4, een wedstrijd waarbij de deelnemende auto’s caravans, aanhangwagens en boten moeten slepen. De Duster is vooral een kei in versnellen van 50 naar 100 km/u en remmen van 50 tot 0 km/u..
Ook een Dacia rijden? Tweedehands vind je een Duster al voor iets meer dan 5.000 euro en een ruime Logan MCV vind je al onder de 1.000 euro.